Waar starten?

Waar starten?

Is technisch duiken iets voor mij ?

'Bezint eer je begint', een wijs spreekwoord !

Technisch duiken is niet voor iedereen weggelegd en bovendien heeft niet elke duiker een technische duikopleiding nodig. Anderzijds kan het voor sommigen een uitdaging zijn om zichzelf verder te bekwamen of om 'andere' dingen te gaan doen. Voor nog anderen is een goede technische duikopleiding een must, omdat ze zich met recreatief materiaal en met recreatief ingestelde vaardigheden zich reeds buiten de zone van het recreatief duiken begeven.

Ergens tussenin ligt het 'recreatief technisch duiken', waarbij de opzet van de duiken nog recreatief blijft, maar waarbij al wel de kennis, techniek en vaardigheden van het technisch duiken worden toegepast, hetzij om een duik veiliger te kunnen laten verlopen, hetzij om zich net buiten de zone van het recreatief duiken te begeven en decompressieduiken uit te voeren om de recreatie langer te kunnen laten duren.
Voor deze groep duikers werden door IANTD de opleidingen Advanced Nitrox en Advanced Recreational Trimix gegroepeerd onder de noemer 'TEK-Lite'. In principe kan je met je bestaande sportduikersmateriaal deze opleidingen afwerken en blijven duiken.

Vraag je dus eerst af:

  • Heb ik al die extra theorie nodig?
  • Die vaardigheden, heb ik dat nodig?
  • Is het echt nodig dat ik met al dat extra materiaal kan werken?
image-375042-Leo2_017kopie-c20ad.w640.jpg
Misschien wil je enkel met nitrox leren duiken, om je bodemtijden wat te kunnen verlengen, of gewoon om wat veiliger te duiken. De Nitrox opleiding zal volstaan, je zal immers kunnen duiken met alle mengsels tot EAN 40.

Denk je nee, ik wil toch meer, die foto's in de fotogallerij doen mij watertanden, dan is wellicht de TEK-Lite de juiste keuze. Uiteraard kan je hier al kiezen of je op open circuit blijft, of dat je overschakelt naar een rebreather.

Denk je nee, nee, ik wil nog meer, dat technisch duiken, dáár wil ik naartoe, dan is de TEK-Lite ook weer de juiste keuze - om mee te starten - want in de TEK-Lite wordt de basis gelegd van de nodige kennis en vaardigheden die noodzakelijk zijn voor het technisch duiken.

image-374925-Leo2_089-16790.w640.jpg

Kennismaken met nitrox, trimix & technisch duiken 
Via de recreatieve & sportduikprogramma's van IANTD kan men op een eenvoudige manier kennismaken met nitrox, trimix en technisch duiken. De basisprincipes van duiken met andere mengsels dan lucht worden aangeleerd op een eenvoudige manier. Met behulp van tabellen kan men duiken met standaardmengsels, zonder dat men de uitgebreide en ingewikkelde berekeningen van het technisch duiken moet maken. Men hoeft ook geen grote investeringen te doen qua opleidingen en materiaal. 
Deze programma's zijn dan ook ideaal als een eerste kennismaking met dit soort van duiken. Heb je de smaak te pakken, dan kan je makkelijk overstappen naar de gevorderde en technische programma's.

EANx Diver (Enriched Air Nitrox Diver of Basis Nitrox Duiker) 

De eerste stap: dit programma voorziet de sportduiker van een veiliger ademgas om te duiken tot maximaal 39m. Men gebruikt voornamelijk de standaardgassen EAN32 (32% zuurstof) en EAN36 met aangepaste tabellen of een nitroxcomputer. Gebruikt men de standaard luchttabel of luchtcomputer, dan bouwt men een aanzienlijke veiligheidsfactor in. 
Dit programma omvat +/- 6 uur theorie en 2 open water duiken met nitrox. Deelnemen kan indien je in het bezit bent van minimaal 1 ster of open water brevet.

EANx & Recreational Trimix Diver

 Naast het bovenstaand programma krijg je 2 uur extra les ivm de voordelen en het gebruik van heliummengsels als duikgas. Daarnaast worden bijkomend 2 duiken met trimix 28/25 gedaan. Trimix 28/25 is een mengsel met 28% zuurstof, 25% helium en 47% stikstof. 
Dit programma is de beste combinatie om als beginnend duiker kennis te maken met de wereld van het nitrox en trimix duiken.

Recreational Trimix Diver 

Je bent reeds gekwalificeerd IANTD EANx Diver en wil kennismaken met trimix? Tijdens een theorieles van 4 uur krijg je een herhaling van de basis plus het gedeelte over heliummengsels. Uiteraard staan ook de 2 open water duiken met trimix 28/25 op het programma.

Advanced EANx Diver 

Dit programma voorziet een gevorderde opleiding in het nitroxduiken om met nitroxmengsels veiliger te kunnen duiken tot 42m diepte. Er wordt gebruik gemaakt van mengsels met 21 tot 40% zuurstof en deco-gassen tot 100% zuurstof om de decompressietijd te beperken. De volledige duik wordt nauwgezet gepland en uitgerekend. We voorzien +/- 15 uur theorie- en oefensessies. Ook komt er een zwembadsessie bij om een aantal praktische vaardigheden in te oefenen zoals oa. werken met een deco-fles en deco-boei met reel. Tijdens de vier open water duiken worden de vaardigheden intensief geoefend. De Advanced EANx is de noodzakelijke stap indien je verder wil in de wereld van het technisch duiken. 
Deelnemen kan indien je minimaal 2 ster of advanced open water duiker bent en reeds 50 duiken hebt gedaan. Je hoeft nog geen basis nitroxopleiding te hebben gedaan!

Advanced EANx & Advanced Recreational Trimix Diver 

Naast het bovenstaande gevorderd nitrox programma maken we extra tijd voor de theorie en praktijk van het iets meer gevorderd, maar nog steeds recreatief trimix duiken. Tijdens de 2 bijhorende trimixduiken beperken we ons tot de 2 standaardmengsels trimix 28/25 en 32/15, zodat de voorbereiding van de duiken nog niet te veel rekenwerk vergt. 

Advanced Recreational Trimix Diver

Je bent reeds gekwalificeerd als IANTD Advanced EANx diver en wil kennismaken met de beginselen van trimix. Je hoeft dan ook niet meer eerst de recreational trimix te volgen: je volgt meteen de update naar Advanced Recreational Trimix: Een 4-tal uren theorie en 2 open water duiken met trimix.

Op het programma staat:

  • ​​​​​​​herhaling belangrijke begrippen uit Advanced Nitrox
  • wat is trimix?
  • wat is het nut van trimix als gasmengsel om te duiken?
  • recreatief gebruik van trimix
  • duikplanning aan de hand van tabellen 28/25 en 32/15
  • 2 open water duiken met trimix


Welke opleiding is nu voor mij de beste oplossing?
Je kan op elk niveau starten met een opleiding tot nitrox of trimix duiker. Het maakt niet uit of je veel of weinig ervaring hebt, beginner of instructeur bent. Het is mogelijk dat, gezien je huidige niveau, je de basisopleidingen kan overslaan en meteen de gevorderde of Advanced opleiding kan volgen. Graag helpen we je met de keuze van de juiste opleiding. Laat ons even weten wat je huidige brevet, aantal duiken en ervaringen zijn. Zo kunnen we voor jou de best passende opleiding selecteren. Zie contact.